Fascia

Fascia har blivit ett modeord inom kroppsterapier och också inom Yoga. Men vad är Fascia och av vilket intresse är det för att förstå de fysiska övningarna inom Yoga?

Robert Schleip är expert på Fascia och initiativtagare till samarbetet ” Fascia research Project“, där kliniker inom olika kroppsterapier delar erfarenheter med medicinska forskare inom kroppens anatomi.

Enligt Robert Schleip är Fascia ett nätverk som binder samman alla delar av kroppen. Detta nätverk håller inte bara samman kroppen utan gör också att kroppen samverkar som en helhet. Det innehåller dessutom nerver som skickar signaler direkt till hjärnan. Det omger också alla organ och påverkar hur väl de fungerar.

Man kan tänka på Fascian som en kroppsstrumpa som omsluter kroppen och som har sin egen elasticitet. Denna elasticitet minskar dock successivt med åldrande, eller då elasticiteten i ett visst område inte används t.ex. pga dålig hållning eller i samban med en skada. Men stelheten kan motverkas, t.ex. med hjälp av Yoga.

I Yoga tränar man detta nätverk hela vägen från galea aponeurotica på toppen av huvudet till plantar fascia i fotsulan. Fascian kan i.o.m. detta både bibehålla sin flexibilitet genom åldrarna med också få tillbaka förlorad flexibilitet. Fascian har en väldigt stor förmåga att återhämta sig. Detta håller hela kroppen ung, då även organen som omsluts av Fascia, hålls välfungerande.

Forskning har visat på att fascian svarar väl på lugn och mjuk stimulans. Detta kan vara ett skäl till varför Hatha Yoga rekommenderar mjuk och lugn rörelse. Fashian sköljs vid sådan rörelse igenom, och sköljer troligtvis ut toxiner som man vet lagras här. I yogatraditionen har man talat om hur kroppsrörelserna renar kroppen från “ama”-slaggprodukter/toxiner.

Förlängningar, och arbetet med kroppen som en helhet i Asana är ett sätt att sträcka ut fascian från topp till tå.

Rekommenderad lyssning: Robert Shleip, interview, Robert Shleip, interview part two, Robert Shleip, Lecture.

Similar Posts